Atunci cand va cumparati un calculator sau un laptop, este important sa acordati atentie procesorului pentru a evita surprizele neplacute.

Prin urmare, mai jos va explicam la ce trebuie sa fiti atenti. Aceste informatii sunt valabile inclusiv atunci cand cumparati un laptop refurbished.

Viteza ceasului procesorului

Viteza de ceas a unui procesor (numita si frecventa de ceas) este numarul de cicluri pe care un procesor le poate executa intr-o secunda. Este un aspect de baza, dar fundamental important atunci cand alegeti un procesor.

Procesoarele moderne executa miliarde de cicluri pe secunda, asa ca viteza ceasului este masurata in gigaherti (GHz). Puteti citi mai multe despre viteza de ceas si ciclurile CPU aici pentru a afla cum aceste valori va pot afecta experienta de joc.

Click aici pentru mai multe detalii si pentru a gasi laptopuri performante la preturi foarte avantajoase. Laptopurile refurbished va pot surprinde cu viteze de functionare foarte bune, la preturi extrem de mici.

In general, cu cat este mai mare viteza de ceas per nucleu, cu atat mai bine. Atunci cand alegeti un procesor nou, cautati cele mai mari viteze de ceas posibile in limita bugetului, asigurandu-va totodata ca aveti nucleele/threadurile de care aveti nevoie pentru sarcinile de lucru.

Luati in considerare functii suplimentare ale procesorului

Dincolo de masuratori simple, cum ar fi viteza ceasului si numarul de nuclee, exista si alte caracteristici de luat in considerare atunci cand alegeti un nou procesor.

Grafica integrata

Majoritatea procesoarelor Intel® folosesc grafica integrata, ceea ce inseamna ca pot afisa grafica pe ecran fara un GPU discret. Grafica integrata poate fi utila, mai ales atunci cand se rezolva probleme potentiale care implica un GPU dedicat.

Grafica integrata poate fi de asemenea utila daca lucrati cu editare sau streaming video. De exemplu, Intel® Quick Sync Video este o caracteristica incorporata in procesoarele Intel® moderne care codifica si decodifica rapid fisierele video, eliberand resurse potentiale de sistem pentru a fi utilizate in alta parte.

Singurele procesoare Intel® care nu au grafica integrata sunt cele cu denumire F, cum ar fi  procesorul Intel® Core™ i7-12700KF . Acestea sunt concepute pentru utilizatorii care stiu ca vor folosi un GPU discret in sistemul lor.

Caracteristici specifice laptopului

S-ar putea sa fii surprins sa afli ca multe laptop-uri sunt capabile de performante asemanatoare desktop-urilor atunci cand te joci. Chiar daca acordati prioritate performantei fata de orice altceva, laptopurile moderne sunt construite pentru a tine pasul cu sarcinile solicitante ale jocurilor.
Cand selectati un laptop pentru jocuri, cautati procesoare Intel® cu denumirea H, cum ar fi Intel® Core™ i7-10750H .

Aceste procesoare sunt proiectate special pentru a acorda prioritate consumului de energie si duratei de viata a bateriei pentru PC-urile portabile.

Overclockare

 
Un alt factor de luat in considerare atunci cand alegeti un procesor este daca doriti sau nu sa faceti overclock. Overclockarea poate fi, de asemenea, o modalitate utila de a creste viteza ceasului, iar instrumente precum Intel® Performance Maximizer faciliteaza ca niciodata obtinerea unui overclock stabil.

Articol de dab-it.ro